top of page

Coneix Arantast

Mariposas-blanco-y-negro.gif
Les_village.jpg

Població de Les

MANZANA-SOLA-CAYENDO.gif
Henning.jpg

Els Inicis

Elaboració artesanal desde 2002

Antigament, especialment al Baish Aran, hi havia importants plantacions de fruiteres. Al petit poble de montaña de Les, construit al voltant de la riba del riu Garona,  s'elaborava amb una gran premsa, suc de poma que després es transformava en Sidra.

Nosaltres continuem aprofitant i conservant amb il·lusió la variada herència de varietats pomeres exquisites perfectament adaptades al seu medi. Aquestes pomes les convertim en productes agroalimentaris de primera qualitat sense cap ús de fitosanitaris ni agroquímics per a la seva preservació, tot això és possible gràcies a les varietats tradicionals de muntanya.

Prensa Pomes 281007 011_edited.jpg

Arantast es una petita empresa familiar de la Val d'Aran que va néixer de la passió per la sidra fa més de 20 anys. Al 2008, conjuntament amb la colaboració de dos amics i socis vem començar a fundar una microempresa que va créixer fructíferament fins l'any 2016, a partir d'aleshores la nostra familia va consolidar l'empresa amb el nom d'Arantast. Tots aquests anys la passió inicial per recuperar i revaloritzar el ric patrimoni de varietats tradicionals de poma va seguir amb nosaltres.

IMG_6209_edited.jpg

Quina es la nostra missió i valors?

Ara a l'any 2022 es pot dir, que es més urgent que mai conservar aquesta història viva dels nostres avant-passats. Portem tres estius seguits de sequera la qual fa patir molt les pomeres. Hi han arbres de 60, 70 amb la salut al punt més fràgil fins ara, algunes potser ja no tornen a brotar després d'aquest hivern o bé ja no faran créixer més pomes. ​

 • Revalorització de les pomeres autóctones

  • Per sort amb l'ajuda de l'Escola Agrària de Manresa i el suport econòmic del Conselh Generau d'Aran hem pogut fer una prospecció, investigant moltes varietats i empeltant arbres salvatjes i varietats autóctones de la vall. Amb aquests arbres joves hem replantat i revaloritzat zones fruiteres en desús.   Al estar empeltats sobre "peu franc", una varietat longeva, tardaran aproximadament 10 anys fins a donar fruits.​ 

  • Apostem per la forma extensiva de producció i per l'agricultura ecològica sostenible a llarg plaç on les nostres pomeres poden arribar a complir més de 100 anys, ja que el "peu franc" té la capacitat de produir arrels profundes a la terra, com també una salut més sòlida que fa innecessaris el us de qualsevol tractament fitosanitari. A més a més, l'absència de reg artificial potencia el gust, aroma i nutrients beneficiosos en la fuita.​ 

  • Creiem que la recuperació del paisatge fruiter de primera qualitat a partir de varietats antigues pot ser un reclam turístic en el futur, sobretot en èpoques de floració o recollida de pomes com la primavera o la tardor.​

  • El biòtop del verger de fruiteres, és el més ric en biodiversitat creat per l'home, és refugi i bressol per a un nombre infinit d'insectes, micromamífers i ocells.

  • Existeixen molts estudis i països d'Europa que promouen la conservació i creació d'aquests habitats agrícoles.​

 • Producte de proximitat

  • La nostra filosofia es de produïr productes de alta qualitat de cultiu ecològic amb el màxim de productes locals o de proximitat, formant així part del moviment "Slow food"

 • Emissions de CO2 negatiu

  • El projecte de replantació i conservació dels vergers sense utilitzar cap tipus d'adob, producte fitoalimentari o agroquímic i procurant fer una compraventa de proximitat per reduïr al mínim el transport, com moltes altres més, són les nostres mesures enfocades en reduïr la nostra empremta de carboni fins al punt de ser negativa gràcies als nostres arbres fruiters els cuals consumeixen tonelades de carboni en el transcurs de les seves vides.

2conservació_reproducció3.jpg

Empelts de "peu franc"

3plantació.jpg

Replantació de pomeres tradicionals

IMG_20200726_141759_edited_edited.jpg

Verger de pomeres

bottom of page